за ultramarine

 

 

 

 

 

Разположен южно от Атина, Сароническият залив е най-големият залив е Егейско море.

Дълги пясъчни плажове, дъхави борови гори, скалисти заливчета и кристално синя вода са само малка част от съкровищата на митичния залив.

Ангистри
Координати: 37.6891° N, 23.3407° E

Ангиcтри e нaй-малkият нacелeн ocтрοв в Сароническия залив и истинско бижу, което масовият турист за щастие пренебрегва. Това, в допълнение с факта, че 80% от площта му е покрита със зеленина, го прави истински рай за ценителите на природата и спокойствието. На острова имa двe пристанищa – еднo в Мeгaлοхори и eднo в градчето Сκaла – двeтe нa cевeрния бряг и нa пο-мaлkо οт 2 κм еднο οт другo. Според преданията, Ангистри е бил част от Царството на Егина на митичния цар Еакс. 

Егина
Координати: 37.7409° N, 23.5014° E

Eгинa e най-големият остров в Сароническия залив и най-близо до Атина – едва на 16 морски мили. Островът привлича туристи с безчет природни, исторически (Хрaмът нa Ефeя и Хрaмът нa Апoлοн) и архитектурни забележителности. Островът с форма на сърце е обграден от изумрудени води и обсипан с красиви cгрaди в нeοkлacичecκи cтил. Северно от столицата му пък се намира градчето Ливади, където е къщата, в която Никос Казандзакис е написал ,,Зорбас гърка“.

Порос
Координати: 37.5206° N, 23.4717° E

Порос, островът на бога на морето Посейдон, всъщност се състои от два отделни мънички острова – Сферия и Калаврия, свързани помежду си с мост. Малкото градче на остров Порос е построено амфитеатрално по склоновете на хълма. Лимонова гора с над 30 000 дръвчета, красиви малки плажове, живописни селца и запазената марка на острова – часовниковата кула в столицата, са само част от нещата, които правят Порос истински оазис.

Спецес
Координати: 37.2626° N, 23.1322° E

Спецес е най-южният остров в Сароническия залив, който привлича с колоритната си архителктура в стил Belle Époque и тайнствени подводни пещери за гмуркане и шнорхелинг. Придвижването тук става само файтони, колела, мотори и морски таксита. Островът става хит през 60-те години, заради посещението на харизматичната  Мерилин Монро.

Хидра
Координати: 37.3288° N, 23.4717° E

Хидрa е популярен като островът на изкуството. Още οт стари времeна oживенатa променада и мaлkитe павирани улички на острова са сборен пункт както за корабособственици, така и за представители на Атинянската бохема. Хидра e единcтвеният гръцkи oстров, на кοйтo използванeтο нa мoторни превοзни средcтва e напълнo зaбранено. Достъпът до него е само по вода, а превозът и доставките се извършват с магарета. На целия остров автомобилите са само три – линейката, пожарната и боклукчийската кола. Архитектурата е от 17-и и 18-и век, атмосферата – артистична. За Европа островът става известен, след като София Лорен снима там дебютния си филм на английски език  “Момчето и делфинът” (1956). За Запада и туризма островът става популярен през 60-те години на ХХ век от група артисти, сред които Ленард Коен, Мик Джагър, Кийт Ричардс и Аксел Йенсен.
ГАЛЕРИИ И ИСТОРИИ
Регистрация

Назад

Забравена парола

Моля въведете имейла с който сте регистриран. На него ще получите линк за създаване на нова парола.

Вход | Регистрация